Radio BOLERO + Sound System 12 - Czy ktoś z Was to ma OII FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • debry
    Classic
    • 2010
    • 2

Ja na obecną chwile uzywam coś takiego.....szyba się otwiera, bo trzyma sie na jednej przyssawce. Tylko ze przydało by się pare centymetrów dłuzsze....
  • mr.scary
    Classic
    • 2009
    • 37

Witam,
    Sluchajcie, chcialbym zaczerpnac opinii od kogos kto ma w Octavii zainstalowane radio bolero i ten sound system 12 glosnikow i equalizer.
    Jak to dziala? Czy oplaca sie doplacic?

Komentarz

• SilentEmpire
      Rider
      • 2009
      • 304

Siemanko!! Ja mam!! Nawet założyłem temat.

Jak działa, to jest super. Ale zaraz forumowi szpece napiszą, że się nie znam i że to bzdury, bo za 1500 zeta zrobią w aucie high-end, byle u nich go zakładać. Oczywiście oni słyszą różnicę i w ślepym teście przy 180km/h i 4k rpm są w stanie to rozróżnić.

Natomiast problemem jest, że działa dziwnie. I nawet ASO oraz Skoda-Polska rozkłada ręce (podobnie jak forumowi dealerzy). Zresztą - dealer to dealer, dla niego liczy się sprzedaż i marża i nie ma się co czarować.

Ja podejrzewam serię uszkodzonych wzmacniaczy albo jakiś błąd w oprogramowaniu, póki co bujam się z gwarancją i czekam na wieści z ASO. SS raz na 10 razy działa w czasie jazdy...
      SUPERB

Komentarz

• smykol
        Drive
        • 2009
        • 89

Oczywiście moge tylko potwierdzić to co napisał SilentEmpire, Mam identyczną sytuacje z SS i niestety w tej sprawie narazie nie jest w stanie mi nikt pomóc. O serwisach czy serwisie nie będę się rozpisywał natomiast zgłosiłem ten problem do Skoda Auto Polska poprzez formularz kontaktowy na oficjalnej stronie internetowej Skoda Polska. Tutaj też niestety wszystko zwalają na serwis, że należy to poprzez nich załatwiać. Więc w każdym momencie jestem w punkcie wyjścia. Pożyjemy, zobaczymy. Jeżeli chodzi o właściwości muzyczne to za 1500zł mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że gra naprawde dobrze.

Komentarz

• mr.scary
          Classic
          • 2009
          • 37

dawno odebrales auto? jak znam zycie pomylili kabelki.
          ale jak gra na wylaczonym silniku to jest fajnie? porownywales to z 8 glosnikami?
          chodzi o to, ze usytuowanie glosnikow w przednich drzwach pozostawia wiele do zyczenia.
          Dla ich byla wazniejsza kieszen na butelke niz prawidlowo zamontowany glosnik, dlatego moim zdaniem dziwiek w octaviach II FL jest taki sobie.

Komentarz

• SilentEmpire
            Rider
            • 2009
            • 304

Nie pomylili. Tyle mogli sprawdzić w ASO - o reszcie decyduje Skoda-Polska. Na teraz każą mi robić różne testy typu załączanie silnika przy wyłączonym radio, etc. Nie ma reguły. Odnośnie mojego poprzedniego postu teraz jest taka różnica, że kilka razy miałem to w czasie jazdy załączone (tak raz na 10), ale nie mam reguły, kiedy się to dzieje. Stąd podejrzwam babol we wzmaku, co potwierdza niemiecka strona miłośników octavki. Oto przykład:

Co do montażu - bass schowany trochę za siedzeniem może nie jest najlepszym pomysłem, ale i tak rozchodzi się po okręgu, więc lepiej że bass, a nie środek (środek i góra są OK). Porównywałem z 8 głośnikami, ale ze Swingiem, nie wiem, ile to zmiany wnosi bolero, przypuszczam, że nie dużo. Natomiast wzmak w SS ma aktywną 3 drożną zwrotnicę (stąd zresztą dodatkowy głośnik na środek), bass ma ogromny i naprawdę gra to dobrze. Może warto jeszcze na własną rękę wygłuszyć drzwi.

Zresztą mam proste doświadczenie - jak w czasie jazdy nie działa wzmak i całość leci z Bolero, to bardzo szybko się przesterowuje i zaczyna go brakować. Jest po prostu kupa. Z działającym wzmakiem jest naprawdę fajnie.
            SUPERB

Komentarz

• mr.scary
              Classic
              • 2009
              • 37

znalazlem cos takiego. Moze to jeszcze kwestia kodu???

Radio MFD CD - Controller 56
              Softcode should read 03401 for an Octavia fitted with 4 speakers (or more but not DSP Sound System) and Amplified Antenna
              Softcode should read 03403 for an Octavia fitted with 4 speakers (or more but not DSP Sound System), a CD Changer and an Amplified Antenna
              Softcode should read 03407 for an Octavia fitted with 4 speakers (or more but not DSP Sound System), a CD Changer, Maxidot and an Amplified Antenna
              Softcode should read 03021 for an Octavia fitted with DSP Sound System and Amplified Antenna
              Softcode should read 03023 for an Octavia fitted with DSP Sound System, a CD Changer and an Amplified Antenna
              Softcode should read 03027 for an Octavia fitted with DSP Sound System, a CD Changer, Maxidot and an Amplified Antenna

[ Dodano: Wto 17 Lis, 09 23:31 ]
              czyli problem nie tylko w polskich autach. w niemczech tez te same problemy. mam nadzieje, ze do momentu kiedy bede kupowal auto zostanie on rozwiazany , bo wlasnie licze, ze te glosniki sredniotonowe w srodku drzwi znacznie poprawiaja jakosc dzwieku.

Komentarz

• SilentEmpire
                Rider
                • 2009
                • 304

No to mojej kombinacji nie ma:/
                Bo mam Sound System, mam Maxidota, czy mam wzmacnianą antenę to nie wiem, ale zmieniarki nie ma (jest zintegrowana z bolero).
                To muszę jeszcze raz podłączyć kompika i sczytać ten kod...
                SUPERB

Komentarz

• mr.scary
                  Classic
                  • 2009
                  • 37

Wydaje mi sie, ze to chodzi o zmieniarke ktora jest w systemie. Sprobuj moze sie uda.
                  Sprawdz tez zasilanie na wzmacniacz, przed i po wlaczeniu silnika, bo moze po zalaczeniu silnika gubi zasilanie.

Komentarz

• SilentEmpire
                    Rider
                    • 2009
                    • 304

Raz gubi, raz nie gubi, komputer nie pokazuje błędów. Najgorsze jest to, że ASO, gdzie kupiłem auto i tym samym zareklamowałem, czeka na decyzję Skoda-Auto. Z drugiej strony opisywałem na formularzu ichnim mój problem - dzisiaj podali mi specyfikację Sound Systemu - zupełnie nie zgodną z tym, co mam zamontowane, oraz z tym, co otrzymałem od Skoda Niemcy, a co najgorsze, niezgodne z tym, co ma Skoda w cenniku. Podali nawet złą ilość głośników!!! Więc jak mają naprawić coś, o czym nic nie wiedzą, to już sam nie wiem...

[ Dodano: Sro 18 Lis, 09 11:53 ]
                    mr.scary, a gdzie znalazłeś te kody z komputera? Bo z nich by wynikało, że DSP + SS może być instalowane ze sprzętem bez zmieniarki, czyli powinno się dać to podłączyć do Swinga... Więc jeśli to prawda, to kupno Bolero jest przez ASO tak jakby trochę wymuszone...
                    SUPERB

Komentarz

• mr.scary
                      Classic
                      • 2009
                      • 37

znalazlem tu. zupelnie przypadkiem.

sluchaj, a jaka przyszla do tego specyfikacja??? Co sie nie zgadza?

odnosnie tego sound system, to niestety nie mozna go zamowic do ambiente, bo ja bym tak zrobil i zalozyl sobie radio z wyjsciem na dodatkowy wzmak. pewnie gralo by lepiej niz fabryczne. na zmieniarce mi nie zalezy. a tu skoda wymusza bolero jak chce sie SS.

pozdr

Komentarz

• SilentEmpire
                        Rider
                        • 2009
                        • 304

A było tak:

nim kupiłem, próbowałem zdobyć jakąś specyfikację, przyszło tylko ze Skoda Niemcy, że to 12 głośników (w sumie dwa 3-drożne zestawy - na przód i tył), wszystkie w drzwiach, z wymiarami. Do tego wzmak z korektorem z wyjściem 8x50W, miejsce montaży, i takie pierdoły i że producentem jest VW. W sumie trochę więcej niż cennik Skody (tam piszą, że to 12 głośników). Jak chcesz pełny mail, to pisz na priv.

A taką odpowiedź dostałem na portalu skoda-auto.pl:

Szanowny Panie. Niestety nie dysponujemy szczegółową specyfikacją techniczną elementów Sound Systemu, natomiast jego skład wygląda następująco: - w drzwiach przednich znajduje się 6 głośników (w tym: 2 pełnozakresowe o średnicy 45mm, 2 średniozakresowe o średnicy 90mm, 2 basowe o średnicy 200mm) - w drzwiach tylnych znajdują się 4 głośniki (w tym: 2 uniwersalne o średnicy 60mm i 2 basowe o średnicy 200mm) - dziesięciokanałowy wzmacniacz z oddzielnym wyjściem na każdy głośnik o maksymalnej mocy 10 x 40W. Mamy nadzieję, że te informacje będą dla Pana zadowalające
                        SUPERB

Komentarz

• mr.scary
                          Classic
                          • 2009
                          • 37

tak tak, wszystko na wariata. tak naprawde to chcoalbym tylko te boczki, zeby mi wstawili i nie ich...
                          glosniki wlozylbym sam i wzmak tez, do tego radio i tyle.
                          a tak nie dosc ze czlowiek zamowi, zaplaci za to to jeszcze nie dziala tak jak potrzeba.

napalalem sie na to, ale jak mi ma nie grac to chyba zrezygnuje.

no chyba, ze uprzedze, ze przed zkupem testuje i opowiem icm opinie uzytkownikow.

Komentarz

• SilentEmpire
                            Rider
                            • 2009
                            • 304

Jeśli to Śląsk, to podstawię Ci dwie tegoroczne FLki ze wszystkimi ww. objawami. Może by to pomogło nam oraz przyszłym kupującym.
                            SUPERB

Komentarz

• mr.scary
                              Classic
                              • 2009
                              • 37

niestety, zobaczymy jak beda wygladaly negocjacje.

tymczasem pozdrawiam

sluchaj, a moze podjedziesz do jakiegos sklepu audiofilskiego ze sprzetem caraudio. moze oni cos poradza.
                              w serwisach to sie znaja na wyjmowaniu radia, a nie na jego montazu

u mnie w golfie tez jak podlaczyli w VW zmieniarke pioneera i radio to nie chcialo dzialac, a pojechalem do chlopakow z takiego salonu i za flaszke mi usterke usuneli, bo zle matoly popodlaczaly kable w serwisie.

przeciez tam pracuja uczniowie a w tych salonach caraudio pasjonaci.

Komentarz

• SilentEmpire
                                Rider
                                • 2009
                                • 304

Dawno bym podjechał, gdyby nie gwarancja. Do końca tygodnia spróbuję to przenegocjować z serwisem.
                                SUPERB

Komentarz

• Patej
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 34

Witam,
                                  Mam do Was pytanie... Zamówiłem właśnie auto i czekam przestępując z nogi na nogę ;-) Domówiłem Bolero i SS. Czy bez problemu czyta MP3 ? Można wrzucić w zmieniarkę 6 płyt z MP3 i radzi sobie bez problemu ? Różne opinie słyszałem...

Komentarz

• SilentEmpire
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 304

Ojojoj. Przyjrzyj się forum pod kątem SS, są dwa ciekawe tematy...
                                    Oczywiście życzę Ci jak najlepiej i czekam na Twoje opinie
                                    SUPERB

Komentarz

• smykol
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 89

Patej, Wrzucasz 6 płyt MP3 i czyta bez problemu. Lecz polecam wrzucenie wszystkiego na karte SD i po kłopocie. Co do samego działa SS to równiez czekam na informacje z twojej strony czy będziesz miał ten sam problem co my

Komentarz

• mariu_sz
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 320

Tak czytając o SS zaczynam się cieszyć iż zrezygnowałem z zamówienia tego, bo naraziie to widzę, że więcej z tym problemów niż radości. Życzę Wam, zeby w końcu ktoś rozwiązał problem i żeby w końcu zaczęło to grać jak powinno.
                                        Mariusz
                                        --------------------------
                                        OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• SilentEmpire
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 304

mariu_sz, dzięki. Na pewno dam znać
                                          A może też o całych perypetiach przeczytasz niebawem w prasie warsztatowej (o ile oczywiście czytujesz))
                                          SUPERB

Komentarz

• smykol
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 89

mariu_sz, Wiesz co i tak to gra o wiele lepiej niż standartowe głośniki. Nie jest to problem, który w jakis sposób jest uciążliwy dla słuchania muzyki. Użytkownicy którzy mają SS i nie intersują sie ustawieniami tylko raz coś tam ustawią i grają nie mają świadomości, że coś jest nie tak. Nie zdaja sobie sprawy z tego, że jest taka specyficzna usterka. Być może ktoś coś tam zauważy, zgłosi do serwisu. Serwis zauważy, że ten ktoś jest laikiem, wciskaja kit że tak ma być i dalej jeździ i słucha Jednakże komu uda się ustalić tą usterkę powinien naciskac z całych sił na ASO w tej kwestii i może wspólnymi siłami do czegoś dojdziemy a napewno dojdziemy i problem zostanie rozwiązany.

Komentarz

• momo
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 17

No to juz sie boje Skoda w przyszlym tygodniu wyjedzie z fabryki z SS i juz zapowiadaja sie klopoty. Przy SS w polaczeniu z Amundsenem tez sa problemy?
                                              Czekamy rodzinnie na Octavie II Fl w kolorze 9J9J- "siara miś"

Komentarz

• SilentEmpire
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 304

momo, czekamy aż nam powiesz
                                                SUPERB

Komentarz

• shado
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 5315
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Problemy robi wzmacniacz a nie radio więc zapewne tak...
                                                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

Pracuję...